Een vrije dag in Shiraz - Reisverslag uit Shīrāz, Iran van Sjoerd Pierik - WaarBenJij.nu Een vrije dag in Shiraz - Reisverslag uit Shīrāz, Iran van Sjoerd Pierik - WaarBenJij.nu

Een vrije dag in Shiraz

Blijf op de hoogte en volg Sjoerd

26 Augustus 2012 | Iran, Shīrāz

Dag 21: 26-08-2012

Vanochtend om 08.00 uur ontbijt en om 08.30 uur staat er een busje voor de deur dat ons naar Persepolis zal brengen. Persepolis is een ruïne van een oude stad. In vroegere tijden was het de hoofdstad van Perzië, waar verschillende koningen hebben gewoond en geheerst. Ze liggen hier ook begraven in tombes, maar dat is allemaal al ongeveer 2500 jaar geleden gebeurd. Alexander de Grote heeft een einde gemaakt aan het heersen van deze koningen en ze verdreven en de hele boel vernield. Het is een geweldig groot complex, waar later de islamieten het werk nog eens hebben overgedaan door van alle beelden de gezichten nog eens te vernielen. Indrukwekkend groot en massaal, zoals dit alles er eens uit moet hebben gezien.
Het is erg warm en mijn cap (petje) is niet voldoende tegen de zon omdat ik voel dat ik mijn nek verbrand. Ter plekke maar een slappe hoed gekocht met brede randen die wel bescherming geeft.
Na hier ongeveer 2 uur te hebben rondgelopen was het tijd om ons te verzamelen en naar de volgende bezienswaardigheid te gaan. Ongeveer 5 km verderop komen we bij hele steile rotsen waarin in totaal 4 graftomben van koningen uit eerdere tijden zijn uitgehakt. Heel indrukwekkend zoals ze dat in die tijd voor elkaar hebben gekregen, om zo hoog in die steile wanden, zo’n gigantisch bouwwerk te maken. Net als in Persopolis waar pilaren staan die wel 25 meter hoog zijn, met een doorsnede van 2 meter.
Na deze warme geschiedenis-bijspijker-cursus zijn we teruggegaan naar Shiraz, waar we gezamenlijk met de gids hebben gegeten.
De rest van de middag gaat ieder zijn eigen gang, ik schrijf nog even een stukje en ga daarna nog op zoek naar de bekende ventilator. Omdat bijna alles in de middag dicht is kan ik pas om 17.00 uur op pad, het is dan bij jullie 14.30 uur en FC Twente moet dan ook aan de bak, ik dacht tegen NEC.
O ja, ik zei al eerder dat iedereen je aanspreekt en van alles wil weten; zo sprak er 2 dagen geleden in Ali Sadr een man mij aan met de vraag waar ik vandaan kwam. 'Uit Nederland', was mijn antwoord en hij vroeg uit welke plaats. Toen ik hier op antwoordde met 'Enschede' zei hij: “mijn vriend, daar heb ik 20 jaar geleden op het ITC gestudeerd”. Ik had er weer een vriend bij, maar hij kende mijn zusje, die daar ook werkt, niet.
Morgen op naar Yazd en we zien dan weer verder, we zijn nu nog een volle week in Iran en zullen nog wel het een en ander meemaken.

• 26 Augustus 2012 - 21:57

Hans Ten Dam:

Hoi sjoerd, erg leuk om jouw reisverslag te volgen,

Groeten, Hans ten Dam (broer van jetty)

• 26 Augustus 2012 - 22:19

Jolanda Stam:

Hallo Sjoerd,
    Ik weet niet zeker of je mij kent. Maar mijn broer kende je heel goed: Henri.
    Vandaag sprak ik Jetty en zij vertelde mij over jouw motivatie en over de sticker op je motor. Dat vervult mij met een trots gevoel. Je bent al een heel eind op weg, maar toch volg ik je nog een poosje, als je het goed vindt. Succes!
    Daarnaast heb ik een verzoek: wil jij, voor mij, een duidelijke foto maken van de H&H sticker en mij die toesturen? Het is mooi als er op de achtergrond iets staat, wat duidelijk maakt waar je op dat moment bent. Als je dit wil doen, ben ik je zeer dankbaar! Hartelijke Groeten, Jolanda Stam

• 26 Augustus 2012 - 22:36

Marjon:

Sjoerd,

Als je weer een ITC-er tegen komt, vraag dan maar aan hem of haar of de centjes klopten. Dan weten ze het vast wel. Mooie bijspijkercurses zeg! Die wil ik ook wel! Mooi he, om te zien dat ze dat hebben gemaakt in die grijze oudheid, we weten alleen nog steeds niet hoe. Ik denk dat ik toch maar eens in ga op die uitnodigingen om naar Iran te komen. Mij houdt dat hoofddoekje eigenlijk nogal tegen. Helemaal het zo warm is, ik moet er niet aan denken. Als je vliegt, wordt je echt verplicht om dat om te knopen, Iranair schijnt ze zelfs uit te delen, omdat je anders het vliegtuig niet mag verlaten.
    Maar als ik jouw verslag zo lees, moet ik daar toch maar eens overheen stappen.

Kijk uit naar je vervolg.

Liefs,
    Marjon.

• 27 Augustus 2012 - 10:06

Manon:

Lieve pap...

Vol spanning en vol trots lezen we je verslagen.

Dikke kus van ons